Childrescue

Kinderen zijn onze toekomst!

Dwangmiddelen bij omgangsregeling

Als uw ex-partner niet wil meewerken aan de omgangsregeling tussen u en uw kinderen, zijn er dan mogelijkheden om alsnog de omgang af te dwingen?

Omgangsregeling
U kunt in gezamenlijk overleg met de andere ouder een omgangsregeling afspreken. Ook de rechter kan op verzoek een omgangsregeling vaststellen. Wanneer de rechter zijn goedkeuring aan de omgangsregeling heeft gegeven, is de regeling rechtens afdwingbaar. Dat betekent dat zowel u als uw ex-partner de regeling moet naleven en dat beiden van de ander kunnen eisen om de regeling na te komen.

Het gebeurt helaas maar al te vaak dat één van beide ouders de omgangsregeling niet nakomt. De kinderen worden bijvoorbeeld niet meegegeven als de andere ouder de kinderen op de afgesproken dag komt ophalen. Ook komt het regelmatig voor dat één van de ouders andere dagen wil afspreken dan de regeling voorstaat. Wat kan u doen indien u geconfronteerd wordt met dit soort situaties?

Dwangsom
Het is ook mogelijk om een kort geding aan te spannen en een dwangsom te eisen voor elke overtreding van de omgangsregeling. Natuurlijk garandeert dit niet de medewerking van de andere ouder maar het kan soms net de aansporing zijn die de weigerende ouder nodig heeft. U mag een door de rechter opgelegde dwangsom overigens niet verrekenen met eventuele alimentatie die u betaalt. Onder bijzondere omstandigheden kan de rechter toewijzen dat de alimentatie worden geschorst, maar het spreekt voor zich dat dit niet in het belang is van het kind.

Voorbeeldzaak: Verhoging dwangsommen tegen weigerachtige moeder afgewezen
Een moeder werkt twee keer niet mee aan omgangsregeling. Zij moet per overtreding 150,- euro aan dwangsommen betalen. De vader vordert in kort geding de dwangsommen fors te verhogen en de dwangmiddelen uit te breiden via de sterke arm van politie en gijzeling. De rechter wijst de vordering echter af. Het staat nog niet vast dat verdere medewerking aan het laten plaatsvinden van omgang uitgesloten is. Hoe vaker een dwangsom wordt verbeurd, hoe groter de prikkel zal zijn om alsnog na te komen.
Voorzieningenrechter Rechtbank Maastricht, 29 augustus 2007, LJN: BB2552

Wijziging van verblijfplaats
De ouder die het kind niet verzorgt, kan wijziging van verblijfplaats van het kind verzoeken. Dit is een ingrijpende maatregel die niet snel door een rechter zal worden toegewezen. De reden is dat het kind dan uit zijn vertrouwde omgeving wordt gehaald terwijl juist continuïteit in opvoeding en verzorging van het kind van groot belang wordt geacht. De rechter kan dit toewijzen indien de verzorgende oude zijn taken verwaarloost en contact onthoudt tussen het kind en de andere ouder.

Voorbeeldzaak: wijziging hoofdverblijfplaats
Een moeder probeert de vader uit het leven van de kinderen te weren en veroorzaakt telkens strubbelingen bij de omgangsregeling. Het hof ziet geen andere oplossing dan te bepalen dat de kinderen hun hoofdverblijfplaats bij de vader zullen hebben.
Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 25-10-2006, LJN: AZ2575

Politie
Wanneer een omgangsregeling niet wordt nagekomen kunt u daarbij de hulp van de politie of de deurwaarder inroepen. De politie kan in zo’n geval vragen of de verzorgende ouder wil meewerken aan het uit huis halen van het kind. Over het algemeen zal de politie hierin zeer terughoudend optreden. De reden hiervan is dat inmenging van de politie normaal gesproken niet in het belang van het kind is. De politie heeft ook niet de taak geschillen tussen burgers op te lossen, daar is namelijk de burgerlijke rechter voor. Daarnaast is er simpelweg vaak de mankracht niet voor.

Lijfsdwang
Lijfsdwang (gijzeling) moet niet verward worden met gevangenisstraf. Lijfsdwang is de civielrechtelijke variant van gevangenisstraf. Indien juridische middelen als een dwangsom geen uitkomst bieden dan kan eventueel lijfsdwang worden verzocht. Het wordt echter maar weinig toegepast omdat ook dit middel niet in het belang van het kind wordt geacht. Toch kan de maatregel worden opgelegd indien er herhaaldelijk geen gehoor wordt gegeven aan rechterlijke uitspraken en de omgangsregeling gefrustreerd blijft worden.

Conclusie
De wet biedt een ouder die een omgangsregeling wil nakomen maar daarbij geen medewerking krijgt van de verzorgende ouder maar weinig doeltreffende middelen. Natuurlijk kunt u in zo’n geval aan de rechter een dwangsom, lijfsdwang of wijziging verblijfplaats verzoeken of u kunt hulp zoeken bij de politie maar indien de andere ouder blijft weigeren, dan treffen de opgelegde maatregelen niet alleen de verzorgende ouder maar ook het kind. Wat is dan wijsheid? Probeert u het niet zo ver te laten komen; probeert u in alle redelijkheid met de andere ouder te praten eventueel met behulp van vrienden of familieleden. Probeert u, in het belang van uw kind, er in gezamenlijk overleg uit te komen. En als dat allemaal niet helpt, schakel dan een advocaat in die samen met u kan kijken welk middel wellicht toch in uw situatie een doorbraak kan forceren.

Publicatiedatum: 14 september 2007

28/12/2008 - Posted by | Omgangsregeling |

3 reacties »

  1. ik ben het er mee eens dat er omgang moet zijn tussen de vader en de moeder, laat dit heel duidelijk zijn! maar soms, soms dan ligt het heel anders en heel moeilijk, wat als de “vader”weet dat zn vriendin onbedoeld zwanger is van hem, en hij haar voor de keuzee stelt, een abortus of ik maak het uit, de keus van de vrouw valt op het kindje in haar buik, en de man laat niets meer van zich horen, na een hele verdrietige zwangerschap (ze hebben nooit samengewoond)komt er een prachtmeisje, de “vader”wordt op de hoogte gesteld, laat in de avond komt hij, zonder iets voor de jonge moeder of het babytje mee te nemen, hij mag komen wanneer hij wil! na een paar bezoekjes, waarbij hij de moeder op alle manieren afmaakt, blijft hij weg, hij vond er niets aan, het kind deed niets!!vrouw gaat verder met haar leven en gaat verder met een andere relatie, samen huis kopen, en de vriend erkent het kind, eind goed al goed, nee helaas, het begin van een nog grotere leidensweg.
    de “vader”vind het niets dat een ander met zn ex vriendin gaat en met “zijn”kind, hij gaat via de rechtbank de erkenning ongedaan maken, en een omgang eisen!gelukkig verliest hij dit.de man van de vrouw zorgt al vanaf dat de baby een paar weken oud is voor haar.
    na vele rechtzaken verder tot de hoogste raad, blijft hij de juridische en wettelijke vader, nee gewoon “de”vader, die ondanks dat er geen druppel bloed van hem bijzit,voor de volle 100% vader en dochter zijn! helaas heeft het huwelijk niet stand gehouden, maar beide hebben 1 doel voor ogen, dochterlief moet hier zo min mogelijk pijn van hebben, en ze regelen een hele fijne omgang, de vader de ene week van vrijdag tot maandag en die week haalt hij zn dochter tussen de middag op en na 3 uur, dan brengt hij haar rond 5 uur weer thuis.verder zijn ze heel flexibel met wederzijdse verjaardagen enz.
    alleen de rechtzaken gingen maar door en door. de jonge vrouw heeft een nieuwe relatie, is inmiddels 7 maanden zwanger van de tweede ( na 3 miskramen samen methaar exman) dus geluk voor het nieuwe gezin, dochter vind het thuis fijn, samen met de nieuwe man, en ze houd veel van dr vader, en af en toe vind ze het moeilijk, want wat is dan de nieuwe man van haar als haar moeder een baby krijgt, ja ze is heel wijs, en denkt na over de dingen!
    nu heeft de rechtbank, in samenspraak met de raad van kinderbescherming, besloten dat het kind moet weten wie, wie is, alsof dit alles nog niet verwarrend genoeg is, op dit moment! ze gebruiken woorden dat je je doodschrikt, en denkt over wie hebben ze het? de raad van kinderbecherming vind na 1 bezoek dat het kind stauts voorlichting moet hebben per direkt en omgang! jeugdzorg, die zich afvroeg waar de spoed voor nodig was, vind na meerdere bezoeken, nog steeds dat het een leuk en spontaan kind is dat heerlijk in dr velletje zit,en verteld dat op de rechbank ook! maar zegt de rechter, ze MOET onder toezicht komen, want, haar moeder werkt tegen!! haar moeder vind nl dat er genoeg op haar dochtertje afkomt, en dat het NU zeker niet in het belang voor haar dochter is om het hoe en waarom te weten!! en ik had zo gehoopt dat deze zwangerschap, waar er “bewust” voor een babytje is gekozen, dat deze zwangerschap onbezorgt mocht zijn, maar de menselijke kant is helemaal weg, het is haar niet gegunt om van haar zwangerschap te genieten, ze is heel dapper. natuurlijk verteld ze haar dochter het hoe en wat van haar afkomst, maar op een leeftijd dat haar dochter dat kan begrijpen, en niet nu,niet nu er een babytje bij komt, niet nu alles al zo verward is. JUIST nu heeft ze dr veiligheid en stabiliteit zo hard nodig, waarom denken de rechters, zelf het oordeel van de jeugdzorg naast zich neerleggend, dat zij weten wat goed voor haar is, dat weet alleen haar vader en moeder, en die moeder voelt zich zo machteloos, niemand die luisterd, niemand die snapt, dat het voor haar kind niet goed is, helemaal niemand! en ik, ik voel me zo machteloos, want die dappere vrouw, dat is mijn kind, en dat heerlijke wijze en zeer eigenwijze kind, dat is mijn kleinkind!! en ik heb maar 1 woord. “HELP” is er iemand die ons kan helpen?????
    bedankt voor het lezen, afz lydia
    de enige die word gehoord is de “vader” degene die abortus wou!!!!

    Reactie door lydia | 13/01/2009

  2. Beste Lydia, kijk eens op http://bezorgdemoeders.nl en post je ervaring. Er zijn meer grootouders zoals jij die zo machteloos staan. We kunnen misschien niet veel doen, maar jij, je dochter en ex-schoonzoon (degene die voor het kind heeft gezorgd uiteraard) kunnen we wel een luisterend oor bieden en vaak ook nog wat tips aan de hand doen.
    Groet, lid webteam Bezorgdemoeders.nl

    Reactie door Bezorgde Moeder | 08/03/2009

  3. Hoi, dezelfde probleem hier!
    Ex abortus geëist in jan 2012. Ik geweigerd! Maart 2012, ex en ZIJN vader staan in MIJN woning voor abortus. Ex geplanned, achter mijn rug om. VADER VAN EX had zijn auto vol getankt om mij van Noord Holland naar Maastricht te rijden!
    Mijn familie gebeld, (moe had sleutel) hebben abortus tegen gehouden. Relatie direct uit gemaakt door hem!
    Want ex gaf twee keuzes, citaat: “of ik, of het kind”. Ik koos voor het kind, dus hij was binnen een uur weg. Kwam vlak voor geboorte met hangende pootjes plots voor de deur, papier en mam hadden hem er uit geschopt. In juli 2012 kind geboren. Eerste week geboorte, dagelijks uitgescholden omdat kind was geboren. Aug 2012 familie Akersloot zet mij en pasgeboren baby op straat, want moeder van ex (notabene verpleegkundige) kon niet aanzien dat zijn zoon een kind had. November 2012 hele huis vernield, in dec 2012 werd hij suïcidaal, want hij moest MIJN huis uit. Hij bleek autistisch en had alles bij elkaar gelogen.
    In dec 2013 voor het eerst naar de rechter gesleept, dagvaarding doordrenkt met leugens. Nu anderhalf jaar later, 8 rechtszaken, ots, 4 politie optredens. …en kind die verplicht omgang moet hebben met iemand die hij ooit gaat haten. Op termijn komt de waarheid boven water. De psychische schade zal aanzienlijk zijn. Ex kan verleden wel verdoezelen, maar zijn asperger niet.

    Reactie door s valk | 11/09/2015


Plaats een reactie