Childrescue

Kinderen zijn onze toekomst!

Positie kind voor verbetering vatbaar

Zeggen wij dit niet al jaren ?!

Nederland schendt de rechten van het (illegale) kind, vindt het Kinderrechtencollectief. Een overheidsdelegatie moet vandaag verantwoording afleggen bij de VN.

Wachtlijsten voor de jeugdzorg, drugsgebruik, kindermishandeling: het zijn slechts drie van de vele onderwerpen waarover Nederland vandaag en morgen aan de tand wordt gevoeld door het Kinderrechtencomité van de Verenigde Naties in Genève.

Een delegatie onder leiding van minister Rouvoet (jeugd en gezin) moet uitleggen of Nederland het Verdrag inzake de Rechten van het Kind voldoende respecteert. Aan zo’n tweedaagse sessie worden alle landen die het verdrag hebben getekend, elke vijf jaar onderworpen. Nederland was in 1995 een van de laatste landen die het verdrag ratificeerden.

Het Nederlandse beleid bevat een aantal pijnpunten, zegt Carla van Os, woordvoerder van het Kinderrechtencollectief, waarin onder meer Defence for Children en Unicef vertegenwoordigd zijn. Van Os is vandaag ook aanwezig in Genève, samen met een jeugddelegatie onder leiding van Frank Maas, voorzitter van de Nationale Jeugdraad.

Het collectief deed uitgebreid onderzoek naar schendingen van de kinderrechten in Nederland. Het maakt zich onder meer druk over vrijheidsberoving van illegale kinderen. Sinds de vorige rapportage aan de VN is de positie van illegale kinderen mét ouders wel sterk verbeterd, zegt Van Os. Gezinnen worden nu niet meer in de cel opgesloten, maar staan wel onder streng toezicht.

Maar alleenstaande jongeren die illegaal in Nederland zijn, worden nog wel in hechtenis genomen zonder dat ze een strafbaar feit hebben gepleegd. Tussen 1 januari 2007 en 1 mei 2008 overkwam dat ongeveer 190 alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Volgens het ministerie van justitie gaat het om een kwetsbare groep, die het risico loopt op straat terecht te komen en slachtoffer te worden van uitbuiting.

Het tweede punt waarvoor het Kindercollectief zich in Genève sterk maakt, is onderdak voor illegale kinderen. Uitgeprocedeerde gezinnen mogen nog twaalf weken in een vertrekcentrum wonen, daarna worden ouders en kinderen op straat gezet. Een onmenselijke situatie, zegt Van Os. De Nederlandse overheid vindt echter dat het lot van deze kinderen in eerste instantie de verantwoordelijkheid is van de ouders.

Op de zwarte lijst van het Kindercollectief staat ook gezinshereniging. Die is in Nederland veel te ingewikkeld, zegt Van Os: „Een kind heeft het recht om bij zijn ouders te zijn. Het is raar dat daar zoveel strenge regels voor zijn.”

Het Kinderrechtencomité komt over twee weken met aanbevelingen voor de Nederlandse regering.

15/01/2009 - Posted by | HKOV - IKO, Nieuws, Politiek, Recht |

1 reactie »

  1. Have you ever considered about including fkekafbfbckk

    Reactie door Johnc971 | 23/05/2014


Plaats een reactie